Selecta guide - Catering til uddannelsesinstitutioner

Forbrugerovervejelser - studerende

For det første skal du sikre, at skolens forplejning opfylder både elevernes og personalets behov. Når man leverer mad til børn, skal produkterne være sunde og tiltalende for unge mennesker.

Det er vigtigt at overveje:

Et udvalg af muligheder – frokost til eleverne er i fokus, men der er også brug for automater til at forsyne personale og elever med drikkevarer og snacks. Af måltider tilbyder vi f.eks. et udvalg af friske, varme måltider til frokost.  

Omkostninger til produkter – It’s Det er vigtigt, at den catering-ansvarlige tager højde for de studerendes alder og økonomiske situation på skolen eller universitetet, når der skal skræddersys en cateringløsning". 

Allergier og kostpræferencer — Informationer vises tydeligt på emballagen. F.eks. om hvordan emballagen hjælper med at beskytte forbrugerne mod allergener, og hvordan man imødekommer alternative præferencer som veganisme, religiøse eller kulturelle præferencer. The  

Bekvemmelighed ved den mad, der tilbydes— Skolerne skal overveje, hvor praktiske madløsningerne er. For eksempel er færdigpakkede måltider, der kan spises varme eller kolde, mere praktiske end madlavning i miljøer med begrænset service. 

Overvejelser om skolen

Type af skole — Er det en grundskole eller et gymnasium, og hvordan kan det påvirke tilbuddet? 

Prisen på løsningen — De generelle driftomkostninger og ønsker sklen at købe eller lease maskinen? 

Levering af cateringløsninger til personalet – tilbydes te, kaffe og snacks gratis eller med rabat i personalerum og på kontorer? 

Nem rengøring — når man finder sin fremtidig løsning er det vigtigt at gennemgå behovet for rengøring. Er løsningen ældre med flere bevægelige dele — og mangler selvrensende funktioner — eller er den nem og hurtig at rengøre og opretholder hygiejnestandarder? 

Nem vedligeholdelse — Overvej, hvor tilgængelige reservedele er til at reparere maskinerne, om leverandørerne tilbyder vedligeholdelse eller tilkaldesupport, og hvor let det er at diagnosticere problemer og reducere eventuel nedetid?. 

Overvejelser om miljø/omgivelser

Vurder den tilgængelige plads på skolen. Når du vælger, hvor løsningen skal placeres, anbefaler vi, du passer på med, maskinen ikke bliver for distraherende og optager for meget plads. Derudover skal den samtidig også være tilgængelig nok til at skabe salg.

  • Skolens område kunne gennemgås grundigt for at finde det bedste sted at placere automater for at maksimere salget. 
  • Forskellige typer af maskiner bør stå i forskellige omgivelser. For eksempel bør en automat med energi-/sportsdrikke placeres i nærheden af træningsfaciliteter, og kaffemaskiner bør placeres i personalerum. I større madhaller eller cafeteriaer kan et skræddersyet MicroMarked være velegnet. 
  • Når du leverer en cateringservice, skal du gennemgå med skolen, hvor stort et budget du har at arbejde inden for. Det afhænger af, om skolen er statsfinansieret eller privat, og hvor meget støtte den får fra staten og evt. betaling fra forældre.  
  • Maskinerne kan fyldes op med frisk mad, fordi elever og personale ikke er på farten og vil være på stedet hver dag. I skolens spiseområder eller klasselokaler skal frokostmåltiderne være friske, sunde, afbalancerede og varierede. 

Overvejelser om sundhed og sikkerhed

Nogle af de sundheds- og sikkerhedsproblemer, der skal løses, er:

Sikker installation — sørge for, at alle sikkerhedsprocedurer følges i installationsperioden, sikkerhedssikring af håndværkere osv.  

Sikker placering af fødevareteknologiske løsninger — Sikre, at de ikke udgør en brandfare, blokerer nødudgange eller hindrer flugtveje. 

Hensyn til fødevaresikkerhed — Hvilken beskyttelse tilbyder forhandlerne mod at sælge mad, der er gået ud på dato? Nogle har scannings- og låsesystemer, der automatisk overvåger sidste anvendelsesdato. 

Hygiene —Håndspritstationer og rengøringsudstyr på standby til rengøring af selvbetjeningsmaskinerne.  

Overvejelser om bæredygtighed

Bæredygtighed er hurtigt ved at blive en af de vigtigste faktorer at overveje - rentabilitet er ikke længere den eneste faktor, der driver selvbetjeningsløsninger.

Nogle af de bæredygtighedsmuligheder, som cateringansvarlige skal overveje, er:

Energibesparende muligheder — Uanset om det drejer sig om selvslukning, lavenergitilstande eller energieffektive maskiner, skal skolernes cateringansvarlige overveje funktioner, der hjælper med at begrænse CO2-aftrykket.  

Inkludere selvbetjeningsautomater — Salgsautomater - især moderne selvbetjeningsautomater - kan hjælpe med at begrænse udledningen. Moderne maskiner har rumopdelt køling for at spare energi og leverer kølede produkter, der er sikre og klar til brug. 

Bæredygtig emballering af varer indeni — It’s Det er vigtigt, at cateringansvarlige overvejer, hvordan de kan reducere affaldsmængden, fremme brugen af bionedbrydelig emballage og genanvendeligt bestik og sænke CO2-udledningen. Anerkendte leverandører prioriterer grøn drift og tilbyder mange miljøfunktioner indbygget i deres skræddersyede løsninger som standard. 

Nøgleprodukter

Det er vigtigt for skolerne at overveje, hvilke løsninger der kan tiltrække mest interesse og fremme salget.

 

For eksempel kunne automater med kolde drikke eller snacks være tilgængelige for elever og personale for at øge energiniveauet, men de bør begrænses til bestemte områder af skolen, såsom sportsbygninger og fritidsområder.  

Automater bør have traditionelle kontantmuligheder såvel som kontaktløse betalinger, fordi mange elever måske ikke har et kort at betale med. Betalingsmulighederne skal måske også passe til en skoles forudbetalte poletter, hvor forældrene fylder en konto op, og eleverne bruger pengene på stedet. 

Supplerende kaffemaskiner i kontorstil ville være velegnede til lærerværelser og forbedre engagementet og produktiviteten hos lærere og andet personale på skolen. Kaffemaskiner bør ikke være tilgængelige for elever under 16 år. 

MicroMarkeder bør anvendes i et café- eller spieområde med et udvalg af sunde produkter. Det er en moderne løsning, der er den perfekte balance mellem en kantine og en automat, så eleverne kan forsyne sig med drikkevarer og snacks og betale uden problemer.  

Muligheden for at tappe vand fra vanddispensere bør placeres regelmæssigt og være tilgængelige for at holde eleverne hydrerede, især i nærheden af sportsområder.  

Selecta tilbyder et bredt udvalg af kaffemaskiner, automater, køleskabe, mikromarkeder og vandmaskiner, som er ideelle til at servicere elever og personale på en skole. En guide til Selecta’s automater kan findes her. 

Ofte stillede spørgsmål (FAQs)

Are there any restrictions on what foods are allowed in schools?

The government has restrictions on the number of foods high in fat, sugar and salt that can be served in schools. Schools should serve no more than two portions of food that have been deep-fried or batter-coated each week and no more than two portions which include pastry each week. Schools must not provide additional salt sachets after it has been cooked and any condiments must be limited to sachets or portions of no more than 10 grams.

Hvad er de oficielle kostråd?


1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget
2. Spis flere grøntsager og frugter
3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
4. Spis mad med fuldkorn
5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
6. Spis mindre af det søde, salte og fede
7. Sluk tørsten i vand