Drik kaffe fra Selecta med en god smag i munden

For hvert kilo miofino kaffe du køber, går 1 krone til kaffebønderne og deres familier i Rwanda.

Det hele startede med en vision om, at Selecta ville bidrage til et bedre liv for kaffebønderne og deres familier. Ved at skænke en krone for hvert kilo solgt miofino kaffe,  sikrer vi midlerne til at hjælpe befolkningen i Rwanda.

Indsatsområderne vi fokuserer på er; børn, uddannelse, vand og hygiejne. Ved at hjælpe børnene hjælper vi samtidig deres familier og er med til at bygge en fremtid for Rwanda.

Det var ikke tilfældigt, at Selecta valgte at fokusere på Rwanda. Ifølge Markedschef i Selecta, Troels Bennike, så man en mulighed for at hjælpe et af de fattigste lande i Afrika.  

“Men det skyldes også, at vi har fået muligheden for et meget direkte samarbejde med ledelsen i byen Nyamagabe i Rwanda. Sammen med dem kan vi udpege de projekter, der vil gøre den største forskel. Vores særlige arbejde i Rwanda udmærker sig ved at være meget direkte og med meget lidt administration tilknyttet. Vi oplever en stor positiv effekt for borgerne i Rwanda, men også en stor stolthed blandt medarbejderne i Selecta ved at kunne gøre en betydningsfuld forskel for så mange mennesker” siger Troels Bennike om miofino Coffee Fund og arbejdet med de lokale i Rwanda.

Kaffeproduktion i et af Afrikas fattigste lande

Rwanda er et lille land – kun lidt over halv størrelse af Danmark. På det begrænsede område bor der over 12 millioner indbyggere. Det gør Rwanda til Afrikas tættest befolkede land. En stor del af landets eksistens afhænger af landbruget og ikke mindst af kaffedyrkningen. Rwandas frugtbare og grønne landskab, og landets højde over havets overflade, gør, at klimaforholdene er helt ideelle til landbrug.

Bønderne i Rwanda er oftest småbønder, som ejer mellem 200–3.000 kaffetræer hver.

Rwanda er stadig præget af folkemordet tilbage i 1994, hvor en million mennesker blev dræbt. I dag er landet dog et demokrati, hvor de fleste ser sig selv som rwandiere i stedet for forskellige folkeslag.

Børnehaven – et trygt sted.

I Rwanda har man obligatorisk skolegang i ni år. Børnehaver er mere sjældne, men de er vigtige for at kunne tilbyde børnene et trygt sted at være, når forældrene arbejder. Børnehavnerne sikrer, at børnenefår et sikkert værested, hvor de ellers er tvunget til at opholde sig i usikre omgivelser på gaden. Samtidig bidrager børnehaverne til et pædagogisk grundlag for at fortsætte deres læring i skolen. Det betyder også, at forældrene kan arbejde uden at skulle bekymre sig om børnenes sikkerhed..

“Vi er i gang med at bygge en børnehave med plads til 200 børn. Det betyder, at forældrene får mulighed for at efterlade deres børn et trygt sted, mens de arbejder på markerne. Den tryghed har man ikke haft hidtil. Det har resulteret i børn, der har flakket rundt på marker og gader, og forældre, der har været fulde af bekymring. Det er vi i høj grad i gang med at ændre,” siger Troels Bennike.

Fairtrade – bedre arbejdsforhold og større tryghed

Udbredelsen af Fairtrade kaffe har stor betydning for fremtidens kaffeproduktion, da en usikker pris vil afholde mange unge fra at engagere sig i kaffeproduktion. Troels Bennike påpeger, at Selecta er meget engagerede i produktionen af Fairtrade certificeret kaffe;

“Selecta er meget engageret i udviklingen af arbejdsforhold for bønderne i kaffebranchen. Derfor tilbyder vi rigtig meget kaffe, som er Fairtrade certificeret. Salget af kaffe, som Fairtrade certificeret, er stigende, og det skyldes, at mange kunder nu stiller krav om, at vi leverer kaffe med denne certificering. Fairtrade kaffe sikrer kaffebønderne en fast minimumspris for deres høst uafhængigt af bevægelser på verdensmarkedet. Denne tryghed er vigtig for at holde kaffebønderne fra byerne og blive i det hårde arbejde i kaffeplantagerne.

Han tilføjer “Bæredygtig kaffe er med til at sikre jorden mod at blive udpint ved f.eks. overgødning. Derudover fremtidssikrer bæredygtig produktion også hverdagen for bønderne, idet den høje efterspørgsel på Fairtrade kaffe medfører øget jobsikkerhed. Ved at investere i denne form for landbrug sikrer bønderne en højere pris pr. kilo og dermed en stabil indtægt

Kaffeløsninger – med tanke på CSR

Der bliver i større grad efterspurgt en garanti for, at produktionen af kaffen er sket på gode vilkår for kaffebønderne og naturen. “Det skyldes naturligvis, at virksomheder generelt har et fokus på CSR i deres indkøb, men også en øget interesse fra brugere/medarbejdere for ”en god historie” om kaffeløsningen”, siger Troels Bennike.

Selecta har i de nordiske lande taget et meget direkte ansvar for konsekvenser og behov i forbindelse med kaffedyrkning. Derfor er miofino Coffee Fund etableret som et meget direkte initiativ, hvor man for hver kop kaffe er med til at hjælpe kaffebønder i et bestemt land og i et bestemt lokalområde.

Ifølge Troels Bennike kan man tydeligt se, hvordan det direkte arbejde med de lokale bønder har båret frugt: “effekten er tydelig og værdien er særdeles direkte og dermed mere konkret synlig, end hvis man engagerer sig gennem organisationer. Vi tror meget på værdien af det direkte engagement”.

Selecta har valgt at sætte endnu mere fokus på bæredygtigheden og arbejdet med de lokale kaffebønder. Fremover vil miofino Coffee Fund ændre navn til Selecta Coffee Fund, og der vil fremadrettet komme bidrag til fonden fra flere andre kaffeblends end blot miofino kaffe. Selecta ejer nu Pelican Rouge, og køb af kaffe under dette brand vil indenfor kort tid også bidrage til fonden. Det betyder, at Selecta nu kan iværksætte endnu flere aktiviteter, der kan komme kaffebønder i Rwanda til gode.

.

Kontakt os for at høre mere