Sensorik omkring kaffe

At forberede og drikke kaffe, stimulerer alle sanserne. Kaffe har mange forskellige aromaer og smage. Mange bliver overraskede over at høre, at kaffe faktisk indeholder flere forskellige smagsnuancer end vin. Både smag og aroma, spiller en rolle i at skabe og vække følelser i hjernen.

 

Syn

Hvordan kaffen ser ud og bliver præsenteret, spiller en vigtig rolle i forhold til helhedsindtrykket. Som et eksempel skaber en kop kaffe uden et lag crema en anerledes oplevelse, end en kop kaffe med et crema lag på toppen. Latte-art kan også påvirke indtrykket af kaffen positivt, og skabe en følelse af kvalitet. Forskellige farver på koppen som kaffe kommer i, kan påvirke hjernen til at opleve smagen anerledes. Miljøet omkring en kaffemaskine, kan også tilføje noget ekstra, og gøre oplevelsen komplet. I Selecta arbejder vi med at skabe indbydende miljøer omkring kaffemaskinen, der er integrerede med resten af indretningen omkring en bestemt placering.

 

Hørelse

Lyden som din yndlings kaffemaskine laver, når den kværner bønner og forbereder din kop kaffe, vil ofte frembringe en positiv følelse i hjernen.

 

Smag

Kaffe byder på en kompleks sammensætning af forskellige smage. Specifikke aromaer og smage, bliver beskrevet af eksperter som værende definerende for den samlede smag. Kaffe olie, der udgør omkring 10% af ristede kaffebønner, indeholder det meste af smagen. Aroma og smag er de vigtigste faktorer i forhold til at bestemme en kaffe præference. Smag opfattes med tungen, og beskriver salt, sødme, syrlighed, bitterhed og umami.

 

Følelse

Koppen som kaffen bliver serveret i, kan påvirke helhedsoplevelsen. En porcelæns kop føles anerledes end en billig plastik kop. Derudover, kan koppens materiale påvirke temperaturen på kaffen. Eksempelvis vil en porcelæns kop i stuetemperatur, sænke temperaturen på kaffen man kommer i, med ca. 10 grader på de første par sekunder. Temperaturen har også stor betydning for oplevelsen af en kop kaffe.

 

Lugt

Vi opfatter aroma med vores næse. Aroma er et af de første sensoriske indtryk man oplever når man forbereder eller drikker kaffe. Kaffe aroma opstår fra forskellige flygtige forbindelser der bliver produceret under ristningsprocessen af kaffe. Grønne uforarbejdede bønner har en begrænset aroma profil der udvikles til en aromatisk sammensætning i ristningsprocessen. Aroma har en speciel rolle i at frembringe tanker og følelser fra tidligere oplevelser og minder. Aroma beskrivelser kan inkludere krydret, blomsteragtig, nøddeagtig og røget.