7 tips til bedre kaffe derhjemme

At brygge kaffe er i sig selv ikke svært, men det at brygge den perfekte kop kaffe er en videnskab. Heldigvis er der flere simple ting du kan gøre, for at brygge en bedre kop kaffe derhjemme. I samarbejde med Andreas Staedler, vores Selecta smagsekspert, har vi samlet vores tips til hvordan du kan forbedre din kaffebrygning på hjemmefronten, og eksperimentere dig vej til det som du synes er den perfekte kop kaffe.

hele kaffeboenner

Tip #1: Brug friske hele bønner

En kop kaffe er kun så god som de bønner du brygger den på. Når det handler om at få den bedste smag i din kaffe, er det bedst at brygge den på friske hele kaffebønner. Det er det fordi, at hele kaffebønner holder bedre på smagen over tid. Det siges at kaffen begynder at miste sin smag ca. 30 minutter efter at den er blevet kværnet.

Det er også vigtigt at kaffebønnerne er friske. Det vil sige, at der ikke må være gået for lang tid siden de er blevet ristet. Tjek datoen på kaffebønnerne inden du køber dem. Kaffebønner bliver ikke dårlige som sådan, men mister smagen over tid.

"En stor del af kaffens unikke smag, udvikler sig på plantestedet. Jordtypen påvirker smagen såvel som hvilken højde over havet bønnerne dyrkes i, og hvor meget regn og sol bønnerne udsættes for under modningsprocessen."  - Andreas Staedler, Smagsekspert i Selecta

kaffekvaern

Tip #2: Kværn kaffen lige før du skal bruge den

Som det blev præsenteret i tip 1, begynder kaffen at miste sin smag ca. 30 minutter efter at den er blevet kværnet. Derfor er det bedst at kværne kaffen lige før du skal til at brygge den. Det tilføjer lidt tid til rutinen, men denne tid er godt givet ud, da din kaffe vil blive langt mere smagfuld.

Derfor er en kaffekværn et vigtigt redskab til at brygge den bedste kop kaffe derhjemme.

"Hvilken formalingsgrad du bør vælge, afhænger af om du brygger espresso, filterkaffe eller i en stempelkande. Espresso bør brygges på en fint malet kaffe, hvilket gør at det tager længere tid for vandet at presses igennem kaffen. I en stempelkande bør man normalt benytte en grovere formalingsgrad, og ved filterkaffe skal formalingsgraden ligge et sted i mellem grov og fin. Jo bedre en kaffekværn du har, jo mere jævn bliver malingen af kaffebønnerne." - Andreas Staedler, Smagsekspert i Selecta

pelican rouge natural 201

Tip #3: Opbevar kaffen i sin originale emballage

For at kaffen holder på sin smag, er det vigtigt at opbevare den lufttæt. De fleste kaffebønner sælges i lufttætte og uigennemsigtige poser, hvilket er optimalt til at holde på smagen.

"Den bedste måde at opbevare kaffe på, er at opbevare den i sin originale emballage og ikke hælde den i en beholder. Hold kaffen mørk og kølig, men det bedste er at bruge kaffen hurtigt, så den bevarer smagen."  - Andreas Staedler, Smagsekspert i Selecta

Det er også vigtigt at man ikke opbevarer kaffen i køleskabet, da det at beholderen køles og opvarmes når du tager den ud og ind af køleskabet skaber kondensvand, der får kaffen til at forringes over tid. Det bedste er at opbevare kaffe et mørkt og let køligt sted (stuetemperatur er også okay).

vand

Tip #4: Brug filtreret vand

En kop kaffe består af ca. 98,8% vand. Derfor har vandet man brygger kaffen på stor betydning for kvaliteten og smagen i kaffen. I Danmark er vandet typisk hårdt og kalkholdigt. Kalk og mineraler reagerer med smagsstofferne i kaffen, og påvirker derfor smagen. Kalk har også svært ved trænge igennem kaffen, hvilket resulterer i at kaffen bliver svag og smagløs. Det kan derfor være en fordel at investere i en filtrerings-kande, og filtrere det vand man bruger til at brygge kaffe på.

Af samme årsag installerer vi i Selecta altid et filter ved vandtilslutningen til vores kaffemaskiner.

"At vide, hvordan vandet er der hvor du bor, er altid godt hvis du vil optimere din kaffesmag." - Andreas Staedler, Smagsekspert i Selecta

kaffevaegt

Tip #5: Brug en vægt til at dosere kaffen

Øjemål og skøn er ofte godt nok til at lave en acceptabel kop kaffe, men hvis man vil brygge en god kop kaffe med samme kvalitet hver gang, er det en god idé at bruge en vægt til at dosere kaffen. En vægt fjerner alt gætteværk omkring det at dosere til din kaffebrygning, og giver dig mulighed for at lave din helt egen opskrift.

Kaffe kan også variere i massefylde, afhængigt af bønnetype, oprindelse og ristningsprofil, hvilket kan gøre øjemål upræcist.

"Doseringen afhænger af, hvad du vil brygge. Til en espresso skal du bruge 7-9 gram kaffe for at få en god espresso på 30-40 ml vand. I en stempelkande bruger du 60 gram kaffe pr. liter vand. Denne dosering kan også bruges i kaffemaskinen derhjemme." - Andreas Staedler, Smagsekspert i Selecta

kaffekande varmes

Tip #6: Temperaturen er vigtig

Når man brygger kaffe er temperaturen helt afgørende. Den optimale temperatur til kaffebrygning er mellem 92 og 96 grader celsius. Hvis vandet er koldere, vil det resultere i en flad kaffesmag, fordi smagen ikke bliver trukket ordentligt ud af kaffen. Hvis vandet er for varmt, vil det resultere i at kaffen bliver ”brændt”, hvilket også påvirker smagen negativt.

Afhængigt af hvilken brygmetode du bruger, er det vigtigt at huske, at varmt vand falder markant i temperatur blot ved at komme i kontakt med luft i stuetemperatur, eller en kold stempelkande.

Tip #7: Overvej hvilken brygmetode du foretrækker

Kaffe kan brygges ved forskellige metoder. Her gennemgår vi kort nogle af de meste brugte brygningsmetoder, med et par kommentarer til hver metode.

espressomaskine

Espresso

Espresso brygges ved at vandet bliver presset igennem kaffen med 7-9 bars tryk. Herved bliver der frigivet mere af kaffens olie, og smagen bliver mere koncentreret og kraftig. Man kan benytte espresso-metoden både ved semi-automatiske/automatiske espressomaskiner eller gennem manuelle værktøjer som en AeroPress.

Ønsker man det der svarer til en kop sort kaffe, kan man komme varmt vand oven i sit espresso shot, og derved lave en Americano. Espresso er også ideelt til at lave mælkebaserede drikke som Cappuccino og Cafe latte.

"Når kaffe brygges under tryk, fremkommer der en lys hinde på kaffen. Denne hinde kaldes 'crema' og består af cellulose og protein der findes naturligt i kaffe. Når vandet presset med 7-9 bars tryk igennem kaffen, i stedet for blot at rinde igennem, forstærkes smagene i kaffen også." - Andreas Staedler, Smagsekspert i Selecta

filterkaffe

Filterkaffe

Filterkaffe er den mest normale måde at brygge kaffe på i de danske hjem. Denne metode er kendt for at give en mere mild og rund kop kaffe. Ved denne metode hældes varmt vand gradvist gennem kaffen i et filter, og drypper ned i en kande. Denne metode kan både benyttes ved en filterkaffe maskine, eller manuelt gennem en kaffetragt.

Hvis man benytter en maskine, er det vigtigt at være opmærksom på, at nogle maskiner er lang tid om at nå en temperatur i vandet på 92-96 grader. Det vil sige at ved nogle maskiner er det først sent i bryggeprocessen at den korrekte temperatur opnås. Man skal derfor være opmærksom på om den filterkaffemaskine man har, når 92-96 grader og hvor lang tid der går før denne temperatur opnås.

stempelkande med kaffe

Stempelkande

At brygge kaffe i en stempelkande giver ofte en mere fyldig smag end ved filterkaffe. Ligheden mellem de to brygmetoder er, at kaffe reagerer med vandet uden at være under tryk.

Stempelkandebrygning er den metode man oftest bruger til kaffesmagninger, da man ved denne metode får kaffen i sin reneste form (uden at smagen er påvirket af et filter eller har været under tryk). Kaffen fra en stempelkande indeholder derfor flere kaffe partikler. Kaffe fra en stempelkande er stadigvæk rund og blød som ved filterkaffe, men har typisk mere smag.

Det er vigtigt at huske at vandet man hælder over kaffen i stempelkanden, skal være mellem 92-96 grader. Lad være med at lade vandet koge, der det derved når 100 grader. 

Ønsker du rådgivning omkring en kaffeløsning?

Få et tilbud

Er du interesseret i Selectas produkter og services? Udfyld denne korte formular og en af vores eksperter vil kontakte dig snart. Eller du kan sende os en e-mail på info@dk.selecta.com eller ringe til os på +4544503450.

Hvad omhandler din henvendelse?

Ved at indsende denne formular accepterer du betingelserne, der er angivet i vores privatlivspolitik.